Liam Charles ‘recept på kakao-äpple pinwheel bakverk

Det är november, så vi rockar fortfarande med äpplen – kanske med vanilj, karamell, även lite rum … Detta recept bryter upp min favoritfrukt i en annan favorit: filo bakverk. Shop-köpte filo, inte mindre: Jag älskar att göra bakverk lika mycket som nästa bakare, men ibland i livet handlar det om att njuta av den sista bakningen och servera den med en blomstring till vänner.

Förbered custard och äpplen i förväg. Häll mjölken i en stor kastrull, lägg till vanilj och kryddor, koka upp och ta av värmen.

Vispa sockret, äggulor och majsmjöl i en skål. Vispa i lite av den varma mjölken och vispa sedan i resten av mjölken i en stadig ström. Häll tillbaka i pannan och rör om en mild värme tills den är tjock nog att täcka baksidan av en sked. Ta bort från värmen, passera genom en sikta, tillsätt smöret och rör om för att smälta. Sätt in vaniljbenet med klädesfilm för att stoppa det att skaka över och lägg åt sidan för att svalna. När det kyls, lägg det i kylskåpet för att kyla över natten.

Därefter äpplen, som också kan göras framåt.

Skala, skär och tär i äpplen och lägg i en stor kastrull. Kram i citronsaften, tillsätt sedan alla ingredienser men majsmjöl och vatten: Blanda dem i en annan skål med en gaffel och häll sedan över äpplen. Stir, koka sedan över en lågmediums värme, rör om och om, så några bitar kokas igenom och andra behåller lite bit. Fortsätt provsmakning och provning. När du har önskad konsistens, lägg åt sidan för att svalna och kyl sedan över natten.

Nästa dag, montera pinnhjulet: packa upp filo och täcka med en fuktig tehandduk så att arken inte torkar ut. Har skålar av smält smör och slagen ägg redo och en bakverk borste för varje. Länga snabbt fyra bakverkslakor, längs och överlappande i änden, spring från vänster till höger på din arbetsyta och borsta väl med smält smör. Överlappa varje ark med ca 10 cm. Repetera med fyra fler ark – men lämna några ark reserv för reparationer senare vid sprickor.

Ta av vaniljbenet ur kylskåpet, ta bort klämfilmen och vispa tills det är tillräckligt tjockt att pipa. Skruva in vaniljbenet i en rörpåse och rör en remsa (ca 150g) av vaniljgardin längs filoens längd, 3cm från kanten och lämna 5cm fritt i vardera änden. Sked om samma mängd äpplepåfyllning bredvid, och borsta ägg runt kanterna.

Lyft nu över filoens längd, vik den över påfyllningen och rulla hela saken in i en lång, tunn korvform. Spola korven i en spiral som en Cumberland-korv. detta är när sprickor kan dyka upp, så patcha eventuella sprickor med extrafilo. Sätt på en bakplåt fodrad med bakpapper, täck löst med klädesfilm och kyla i kylskåpet i en timme.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>